Bahan-bahan.
1 mangkuk daging
dipotong kecil
sedikit daun kunyit
/ daun limau purut dihiris
kerisik
1 bungkus santan
3 sudu cili kering
blend
2 keping asam
keping
Bahan
Blend
5 biji bawang
putih
1 biji bawang
besar
5-6 cili padi (kalau nak bagi pedas)
4 batang
serai
1 inci halia (besar
ibu jari kaki)
sedikit kunyit
hidup (optional)
Cara-Cara
1. masukkan daging ke dalam kuali yang dipanaskan sehingga kua air
2. bila daging dah kecut,air bagi kering sikit, masukkan bahan-bahan blend tadi & cili kering kemudian kacau rata
3. Lepas tu, masukkan santan & kerisik, perasakan dengan garam, masukkan asam keping (api kecik jek)
4. letak kicap sikit utk bagi kaler die gelap2 sikit, Kacau sampai masak ikot suke korang nak kering atau basah2 & last masukkan daun kunyit/ daun limau purut.
-SEKIAN-
No comments:
Post a Comment