Friday, October 18, 2013

186# Resipi: Paprik Ayam!


Nyum...nyum...1st time try buat paprik, naseb menjadik dan rase sedap cam kt kedai tomyam!!(haha puji diri sendiri)...paprik mmg fav iols.so sape yg nk try buat..ni resipinye:

Bahan-bahan:
1. Ayam potong dadu atau kecik2
2. Carrot potong panjang2, kacang pnjg pon (atau suke ati korang la nk potong cmne pon),baby corn, kubis bunga
3. Tomato
4. Serai, daun limau purut
5. Sos tiram
6.kicap
7. Cili boh atau cili kering
8. Cili padi klu nk pedas
9.bawang merah n bawang putih (blend)
10. Bawang holand hiris utk hiasan

Cara-cara:
1. Tumis bawang yang dh blend td smpai naik bau
2. Masukkan cili kering atau cili boh smpai pecah minyak.masukkan serai.nak blend skali ngan bawang pon leh.
3. Masukkan sos tiram.masuk air ikot bape byk kuah yg korang nak.pastu masukkan kicap. Kemudian masukkan bahan sayur-sayur td n ayam.jgn lupe utk perasakan garam secukup rase. Tp kicap n sos tiram pon dh cukup masin,pndai2 la korang merasa.
4. Seterusnya klu ayam dh empuk...last baru masuk tomato n daun limau purut dan tutup api.

No comments:

Post a Comment